Unjuran Box Office Batman China Sangat Mengecewakan

Disebabkan penutupan teater di China, The Batman diunjurkan untuk membuat, sekurang-kurangnya, kira-kira $10 juta kurang daripada yang difikirkan pada hujung minggu depan.

Unjuran box office Batman di China jauh lebih rendah daripada yang dijangkakan. Filem itu, yang merupakan entri terbaru dalam DC Extended Universe yang telah lama ditayangkan, dibintangi oleh Robert Pattinson sebagai pejuang salib berkopiah dan diarahkan oleh Matt Reeves, Dawn of the Planet of the Apes. Ia mengikuti Batman menjejaki pembunuh bersiri yang kejam pada tahun-tahun awal kerjayanya mempertahankan Gotham dan menampilkan Zoë Kravitz sebagai Catwoman, Paul Dano sebagai Riddler, dan Colin Farrell sebagai The Penguin, yang kini secara rasmi akan mendapat spinoff siri HBO Max sendiri.

Di A.S., The Batman dibuka pada 4 Mac 2022. Ia menerima pembukaan domestik sebanyak $134 juta, yang terbesar daripada mana-mana filem DC sejak Suicide Squad pada 2016, serta yang terbesar pada 2022 setakat ini. Ketika ia menuju ke hujung minggu ketiganya, jumlah kedudukannya ialah $245.5 domestik (mendarat filem itu di slot domestik #2 semasa untuk tahun ini) dengan kumulatif $472 juta di seluruh dunia. Itu adalah minggu ke-2 yang kukuh, tetapi pengeluar mungkin mengharapkan kemasukan besar-besaran yang biasanya disediakan oleh pembukaan China untuk filem terkenal Hollywood.

Per THR, tepat apabila box office China mula membuka pintu kepada lebih banyak filem Hollywood, wabak COVID dan penutupan 30% pawagam China telah memberi kesan besar kepada prospek. The Batman pada asalnya diunjurkan untuk mengambil antara $25 juta dan $30 juta dalam pengeluaran awalnya pada hari Jumaat, 18 Mac, tetapi jumlah tersebut telah jatuh ke suatu tempat antara $15 juta dan $20 juta. Walau bagaimanapun, ramalan tersebut amat goyah memandangkan keadaan yang semakin meningkat di kebanyakan pusat penduduk China.

Pada masa ini, tidak ada cara untuk mengetahui bagaimana keadaan di China akan berkembang dan jika box office akan pulih pada satu ketika nanti. Antara pertimbangan politik dan wabak, box office Cina telah goyah sejak 2020 untuk bermula, tetapi tidak kira, The Batman menerima tamparan hebat. Walaupun ia mempunyai hujung minggu pembukaan yang kukuh di dalam negara, ia mungkin akan bergelut untuk menyamai jumlah keseluruhan filem Batman pra-pandemi seperti Batman v Superman: Dawn of Justice ($873.6 juta) dan The Dark Knight Rises ($1.1 bilion).

Semua diberitahu, walaupun The Batman bergelut di China, ia mungkin masih dapat bertahan menentang hits Batman yang besar pada masa lalu. Walaupun tidak, nampaknya ia akan berjaya mengekalkan kedudukannya dalam 10 teratas tahun ini. Walaupun banyak projek MCU Fasa 4 yang akan datang pada tahun ini menjatuhkannya beberapa pasak, seperti yang berkemungkinan besar, ini masih merupakan prestasi yang sangat kukuh secara keseluruhan.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts