‘DOOM AT YOUR SERVICE’: Kisah Yang Agak Tidak Mencukupi

Percintaan fantasi Doom at Your Service mengisahkan tentang Myul Mang, makhluk angkasa, dan Dong Kyung, seorang wanita yang hampir mati. Banyak elemen yang baik seolah-olah menjanjikan siri percintaan yang mantap, seperti subjek, yang mengingatkan kita kepada The Lonely and Great God, dan kiasan dari himpunan drama K-drama yang sangat popular, syot cantik, chemistry antara pelakon utama, dan skrip The Beauty Inside (2018) pengarang Lim Meari. Bagaimanapun, sebaik sahaja drama itu bermula, ia entah bagaimana tidak memenuhi jangkaan tinggi penonton.

Drama ini bermula apabila Tak Dong Kyung (Park Bo Young) tiba-tiba mendapat tahu dia menghidap penyakit mematikan. Memandangkan dia telah menahan kesedihannya sejak kehilangan ibunya, Dong Kyung membesar sebagai seorang dewasa yang tidak pernah menangis. Daripada menitiskan air matanya, dia naik ke atas bumbung dan berseru kepada langit, dan tanpa berfikir panjang mengutuk segala-galanya untuk hilang. Tidak lama kemudian, kata-katanya memanggil makhluk angkasa misterius bernama Myeol Mang (Seo In Guk), yang mendakwa bahawa dia boleh memenuhi keinginannya.

Myul Mang sentiasa terharu dengan keabadian dirinya. Sementara itu, pada hari lahirnya, dia mendengar suara Dong Kyung, hari apabila dia boleh mengabulkan permintaan seseorang. Dia memberitahunya bahawa dia boleh memenuhi keinginannya untuk memusnahkan dunia sebagai balasan untuk 100 hari tanpa rasa sakit sebelum kematiannya. Di persimpangan hidup dan mati, dia bersetuju dengan syaratnya dan membuat perjanjian yang aneh dengannya.

Pertemuan pertama Dong Kyung dan Myul Mang adalah sangat realistik lagi imaginatif, yang menjadikan cerita itu lebih menyeronokkan. Pengupasan seorang wanita fana dan protagonis lelaki abadi telah terbukti sebagai salah satu tropes K-drama yang paling popular, seperti Guardian: The Lonely and Great God (2016) dan My Love From the Star (2013). Pelakon utama, Park Bo Young, dan Seo In Guk, mempunyai reputasi yang sangat baik untuk lakonan cemerlang mereka dalam drama percintaan, meningkatkan jangkaan. Episod gelang benang merah, yang perlu dicas sekali sehari dengan berpegangan tangan, dan mereka bergerak bersama, menambah suasana manis ke dalam siri ini. Walaupun latar belakang tersebut, drama ini tidak dapat menggambarkan percintaan yang memuaskan.

Percintaan angin puyuh antara Myul Mang dan Dong Kyung mengelirukan penonton dan bukannya menambah kedalaman cerita. Dong Kyung kecewa dengan Myul Mang, yang enggan memahami manusia, hanyalah permulaan. Menonton Myul Mang menyembunyikan fakta daripada Dong Kyung bahawa dia akan kehilangan orang yang paling disayangi jika dia melanggar perjanjian dan mendorongnya untuk melaksanakan kontrak yang mempertaruhkan nyawa dan kesakitannya, seseorang akan meragui bahawa jika mungkin mereka jatuh cinta dengannya. satu sama lain. Walaupun Dong Kyung menjadi satu-satunya manusia yang memahami sifat sebenar Myul Mang, dia kecewa dengannya dan mengecamnya apabila dia menarik garis antara mereka. Hubungan mereka berkembang dalam episod keempat, tetapi sukar untuk dilaburkan dalam hubungan mereka kerana penggambaran Dong Kyung yang melampau.

Bagaimana pula dengan plot sampingan tiga watak lain di latar belakang, kemudian? Cinta segi tiga mereka kelihatan lebih menarik daripada jalan cerita utama pada mulanya, tetapi ia menjadi biasa. Hubungan Na Ji Na dan Lee Hyun Kyu dijangka segar dan suci sejak mereka berkongsi cinta pertama. Tetapi semuanya reda apabila punca perpisahan mereka terbongkar; Lee Hyun Kyu mengelak memberi penjelasan kepada Na Ji Na bahawa dia terpaksa berpindah ke luar negara untuk belajar di luar kehendaknya. Tambahan pula, tanpa permintaan maaf yang sewajarnya atau hubungan yang tulus, dia terus mendekatinya semata-mata kerana dia masih mempunyai sisa perasaan terhadapnya.

Hubungan antara Na Ji Na dan Cha Ju Ik tidak lebih baik daripada itu. Walaupun Cha Ju Ik mengasihani Na Ji Na dengan cara dia dilayan oleh Lee Hyun Kyu, dan dia menciumnya pada hari mereka bertemu, sukar untuk berhubung dengan masa lalunya. Dia juga kelihatan teragak-agak untuk mengambil sebarang tindakan, tersepit di antara keduanya. Paling penting, Na Ji Na nampaknya tidak mempunyai banyak perasaan terhadap kedua-duanya.

Drama ini hanya mempunyai beberapa episod lagi pada ketika ini, dan chemistry yang hebat antara kedua-dua pelakon dan lakonan mereka yang tidak berbintik-bintik telah mengisi kekosongan naratif yang rata setakat ini. Mudah-mudahan, seluruh rancangan itu dapat mengambil kisah percintaan fantasinya di sekitar ini dalam episod yang tinggal.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts