10 Persembahan Terbaik WILL SMITH

Jika Tom Hanks adalah Ayah Amerika, maka Will Smith adalah abang yang hebat. Smith telah menerima beberapa ulasan terbaik tentang kerjayanya untuk persembahannya sebagai bapa Serena dan Venus Williams dalam “King Richard,” yang akhirnya ditayangkan di pawagam hujung minggu ini, selain daripada penstriman di HBO Max. Selepas tayangan perdana dunia di Festival Filem Telluride pada bulan September, Smith telah muncul sebagai salah satu pesaing utama untuk pelakon terbaik. Untuk meraikan pembukaan filem itu, Variety menyenaraikan 10 persembahan terbaik dalam kerjaya filemnya setakat ini.

Smith telah menjadi kegemaran penonton dan mengundi pengundi semasa kerjayanya yang mengagumkan selama tiga dekad. Dia meneroka pelbagai genre, seperti drama, komedi, aksi, fiksyen sains, seram dan animasi.

Dengan dua pencalonan Anugerah Akademi untuk kreditnya untuk Michael Mann “Ali” (2001), sebagai petinju terkenal Muhammad Ali, dan Gabriele Muccino “The Pursuit of Happyness” (2006), sebagai bapa tunggal Chris Gardner, kali ketiga boleh menjadi daya tarikan untuk pelakon dan penerbit kelahiran Philadelphia itu.

Sebagai salah seorang penerbit di “King Richard,” jika filem itu dicalonkan untuk gambar terbaik, bersama dengan pelakon terbaik untuk Smith, dia hanya akan menjadi lelaki kulit hitam kedua yang diiktiraf dalam kedua-dua kategori pada tahun yang sama. Yang pertama ialah Denzel Washington untuk “Fence” pada 2017.

Walaupun senarai ini tertumpu semata-mata pada persembahan filem Smith, salah satu peranannya yang paling ikonik ialah di TV sebagai “Putera Segar Bel-Air” yang bertajuk. Smith memenangi pencalonan Emmy pertamanya tahun lalu sebagai salah satu penerbit untuk “Cobra Kai” Netflix.

Sebutan Yang Berhormat: “Enemy of the State” (1998), “Wild Wild West” (1999) and “Hancock” (2008)

10. Hitch (2005)

Saya masih ingat melihat “Hitch” dengan beberapa rakan semasa kolej, dan mereka gembira dengan kehebatan atlet Will Smith. Kali ini terasa seperti tempoh peralihan untuk Smith sebagai pelakon yang terkenal, yang boleh menjadi juggernaut box office dan masih meningkatkan bahan yang cukup standard. Dengan Kevin James dan Eva Mendes di sisinya, dia membawa pendekatan yang mudah untuk peranannya sebagai doktor cinta.

9. Bad Boys (1995)

Ketika “The Fresh Prince of Bel-Air” sedang bersiap sedia untuk musim terakhirnya, dan dunia masih belum mengetahui tentang cabutan box officenya, Will Smith bekerjasama dengan Martin Lawrence untuk aksi klasik “Bad Boys” dari Michael Bay. Dalam memoir baru Smith, dia bercakap tentang adegan terkenal berlari melalui Miami, yang merupakan kemuncak filem itu, dan bagaimana Bay merasakan dia menjadikannya “bintang filem” dengan larian itu, yang dilatihnya dengan jurulatih trek. Bay betul.

8. Independence Day (1996)

Salah satu bahagian pelakon dinamit yang termasuk Bill Pullman, Jeff Goldblum dan Vivica A. Fox, Will Smith adalah raja filem selepas kejayaan filem pencerobohan makhluk asing. Satu baris yang lucu, daya tarikan yang memabukkan dan rasa yang cukup baik untuk tidak kembali untuk sekuel, adalah segala-galanya yang menjadikan Smith begitu hebat.

9. Men in Black (1997)

Pencapaian box office dipertingkatkan oleh chemistry sensasi antara Smith dan pemenang Anugerah Akademi Tommy Lee Jones (“The Fugitive”). Dengan persembahan komedi yang layak untuk Oscar daripada Vincent D’Onofrio sebagai pepijat dalam saman manusia, Smith membawa daya tarikan, kepekaan komedi dan kecerdasannya kepada filem itu.

6. Six Degrees of Separation (1993)

Kerja Will Smith dalam adaptasi drama pemenang Pulitzer-Prize sering diabaikan dan kurang dilihat dalam filemografinya. Sebagai Paul, seorang penipu yang mahir yang mendakwa sebagai anak kepada pelakon Sidney Poitier, Smith menentang Donald Sutherland dan Stockard Channing, dalam persembahan tunggalnya yang dicalonkan untuk Oscar.

5. Aladdin (2019)

Di atas kertas, pembuatan semula aksi langsung klasik animasi kanak-kanak ini, dengan Will Smith mengambil peranan yang disuarakan Robin Williams (dan sepatutnya dicalonkan atau memenangi Oscar untuknya), sepatutnya menjadi bencana. Jangan memandang rendah pesona Smith, bersama pelakon yang pelbagai dan cantik termasuk Mena Massoud, Naomi Scott dan Nasim Pedrad. Smith mampu memiliki peranan itu, mempamerkan kebolehan vokalnya dan membantu membuat filem dengan kutipan tertinggi kesembilan pada tahun 2019.

4. Concussion (2015)

Penggambaran Will Smith tentang doktor Nigeria Dr. Bennet Omalu adalah berisiko, memandangkan subjek filem itu. Bertentang mata dengan NFL boleh mendatangkan kesan buruk pada kerjaya anda (tanya Colin Kaepernick), dan walaupun filem itu tidak diterima dengan mesra dengan pengkritik, persembahannya masih dipuji. Walaupun pencalonan Golden Globe, dia tidak menerima anggukan Oscar, yang merupakan salah satu penghinaan yang mencetuskan kempen keadilan sosial #OscarsSoWhite.

3. The Pursuit of Happyness (2006)

Penggambaran Smith tentang seorang bapa tunggal dan jurujual gelandangan dalam banyak cara mendahului zamannya. Dua tahun sebelum kemelesetan kewangan, peranan dan filem seperti ini mungkin akan menarik perhatian penonton, pengkritik dan pengundi. Walaupun begitu, dia memenangi pencalonan Oscar kedua untuk pelakon terbaik, memperkenalkan anak lelakinya yang sebenar Jaden Smith kepada penonton pawagam di mana-mana sahaja. Dia akhirnya kehilangan hadiah kepada Forest Whitaker untuk “The Last King of Scotland” (menariknya, Smith adalah satu-satunya bekas calon Kulit Hitam yang kehilangan semua anugerahnya kepada pemenang Kulit Hitam).

2. King Richard (2021)

Salah seorang pendahulu dalam perlumbaan pelakon terbaik, keupayaan luar biasa Smith untuk memanfaatkan kerumitan dan emosi tokoh kehidupan sebenar sentiasa menjadi saman kuatnya. Dia tidak takut untuk menggambarkan Richard Williams sebagai seorang lelaki yang cacat, tidak semestinya cuba menebus keraguannya yang lalu, tetapi menunjukkan bahawa tingkah laku manusia bukan hanya hitam dan putih. Tindakan yang boleh dipersoalkan boleh mempunyai niat yang terbaik. Persembahannya diserikan lagi dengan karya bintang-bintang gemilangnya, khususnya Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney dan Jon Bernthal.

1. Ali (2001)

Tindakan pengarah berwawasan Michael Mann mengenai 10 tahun kehidupan petinju terkenal Muhammad Ali memberi Will Smith peranan yang akan memberitahu semua orang bahawa dia adalah salah seorang pelakon paling berbakat dalam generasinya. Walaupun tidak melukis nombor box office besar yang biasanya menandakan filem Smith-headlining, ia telah diterima baik oleh pengkritik dan membawanya pencalonan Oscar pertamanya. Dia akhirnya tewas kepada Denzel Washington, yang kemenangan bersejarahnya untuk “Hari Latihan” datang bersama kemenangan Halle Berry untuk “Monster’s Ball.” Walaupun perlumbaan mungkin antara Russell Crowe (“A Beautiful Mind”) dan Washington, melihat ke belakang, dia boleh dikatakan mungkin menjadi spoiler yang menggerunkan dalam perlumbaan itu (bersama Tom Wilkinson untuk “In the Bedroom”). Namun begitu, navigasinya sebagai seorang lelaki yang kompleks, tanpa penyamaran yang kelihatan, berdiri sebagai hadiah terbesarnya (buat masa ini).

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts