Apa yang membawa kepada WILL SMITH Tampar CHRIS ROCK di THE OSCARS

Saat yang menakjubkan di Oscar apabila Will Smith menampar Chris Rock di atas pentas bukan sekadar jenaka yang dibuat atas perbelanjaan Jada Pinkett Smith.

Rock berada di atas pentas di Oscar untuk mempersembahkan Dokumentari Terbaik, dan benar-benar dibentuk sebagai komik berdiri, dia mula menghantar kritikan kepada orang ramai. Selepas membuat sindiran tentang Denzel Washington, Rock mengalihkan perhatiannya kepada Jada Pinkett Smith, mengatakan dia tidak sabar untuk melihatnya di G.I. Jane II. (Pinkett Smith mempamerkan gaya gemuruh, sama seperti watak Demi Moore dalam filem 1997 G.I. Jane). Tetapi Pinkett Smith telah terbuka tentang perjuangannya dengan keguguran rambut dan bintik-bintik botak yang disebabkan oleh alopecia. “Mama perlu mengeluarkannya ke kulit kepala supaya tiada siapa menyangka dia menjalani pembedahan otak atau sesuatu,” tulisnya di Instagram pada bulan Disember. “Saya dan alopecia ini akan menjadi kawan … haid!”

Pinkett Smith membulatkan matanya selepas jenaka Rock. Siaran Oscar kemudian menjadi bisu untuk mantra ketika Smith berjalan ke pentas dan memukul Rock. Siaran televisyen di Jepun dan negara lain menyiarkan semuanya. “Adakah Smith hanya akan memukul dia keluar dari saya,” kata Rock yang terkejut. Smith menjawab: “Jauhkan nama isteri saya keluar dari mulut anda,” dan mengulangi frasa itu.

Pada sebelah malamnya, Smith memenangi Oscar pertamanya untuk watak Richard Williams, bapa kepada Venus dan Serena Williams, dalam King Richard.

Dalam ucapan penerimaannya, Smith meminta maaf kepada Akademi dan rakan-rakan penamanya, dan membuat persamaan antara dirinya dan Williams, dengan mengatakan dia membela keluarganya. “Saya nak minta maaf kepada pihak Akademi. Saya ingin memohon maaf kepada semua rakan penama saya,” katanya sebelum menambah, “Sama seperti yang mereka katakan, saya kelihatan seperti bapa yang gila, seperti yang mereka katakan tentang Richard Williams. Tetapi cinta akan membuat anda melakukan perkara gila.

Detik itu menyebabkan Teater Dolby menjadi panik dan menyebabkan ribut api di Twitter. Beberapa minit kemudian, P Diddy cuba meredakan keadaan, berkata: “Will dan Chris, kami akan menyelesaikan perkara ini seperti keluarga di Pesta Emas.”

Di Twitter, wartawan Vanity Fair Rebecca Ford melaporkan bahawa Washington memainkan perantara dalam situasi itu.

Ini bukan kali pertama Rock membuat jenaka tentang pasangan itu di Oscar. Apabila Rock menjadi hos Oscar pada 2016, dia membawa pasangan itu dalam konteks boikot #OscarsSoWhite, yang disokong oleh Pinkett Smith. “Jada akan memboikot Oscar? Jada memboikot Oscar adalah seperti saya memboikot seluar dalam Rihanna. Saya tidak dijemput!” katanya.

Rock muncul pada episod 1995 The Fresh Prince of Bel-Air, memainkan tarikh watak Smith untuk suatu malam. Pada tahun 2011, Rock menyampaikan rutin tentang Smith pada The Late Show David Letterman, berpura-pura mengadu tentang kejayaan anak-anak Smith, Jaden dan Willow Smith. “Lelaki itu sudah mengambil bahagian daripada saya. Sekarang, anak-anaknya mengambil bahagian daripada anak-anak saya. Adakah Smith, adakah anda tidak mempunyai cukup? katanya kepada Letterman.

Dan banyak jenaka ditujukan kepada Smith dan Pinkett Smith pada awal malam. Apabila hos bersama Regina Hall menyampaikan sedikit sindiran dia mahu tidur dengan ramai pelakon terkenal di Oscars, dia menyindir keadaan rumah tangga pasangan itu, yang Smith telah akui sebagai hubungan terbuka. “Awak dah kahwin, tapi awak tahu tak? Anda berada dalam senarai, dan nampaknya Jada telah meluluskan anda, jadi anda pergi ke sini!” Hall berkata kepada Smith.

Jabatan polis Los Angeles mengeluarkan kenyataan berikutan Oscars yang merujuk kepada insiden itu, mengatakan bahawa orang yang ditampar enggan membuat dakwaan.”

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts