SQUID GAME: Hit Global Netflix Mahu Mengutuk Keganasan Sambil Berseronok Dengannya

Kepada penonton, “Squid Game” mungkin kelihatan entah dari mana. Tetapi ia adalah pukulan smesy yang tidak mengejutkan.

Rancangan itu, yang menurut ketua Netflix Ted Sarandos berada di landasan untuk menjadi siri paling banyak ditonton Netflix, telah mendominasi carta di seluruh dunia, berfungsi sebagai bukti positif yang ketara tentang strategi global penstrim itu. Dan walaupun ramai yang ingin tahu tentang projek yang mereka tonton dengan sari kata (atau dialih suara), agak sedikit novel yang dirasai tentang orang ramai yang menyertai projek yang membolehkan mereka memilikinya kedua-dua cara.

Lee Jung Jae

“Squid Game,” yang dicipta oleh Hwang Dong-hyuk, menggambarkan pertandingan dengan kira-kira 456 peserta, di mana kekayaan yang tidak terhingga disediakan kepada sesiapa sahaja yang terselamat daripada cabaran kejam peristiwa maut. Peringkat-peringkat ini dipinjam daripada aktiviti taman permainan kanak-kanak, memberikan ironi mudah kepada betapa kejamnya mereka: Lebih separuh daripada pesaing ditembak mati, contohnya, pada peringkat pertama, versi “Lampu Merah, Lampu Hijau” dalam yang mana mereka yang bergerak selepas “Lampu Merah” ditembak mati.

Ini menyaksikan lebih daripada separuh pertandingan — kira-kira 200 orang lebih — ditembak jatuh, dan “Squid Game” tidak segan untuk menunjukkan organ dalaman. Keganasan sekali gus sangat intim dan tidak peribadi: Walaupun terdapat kejujuran yang kejam terhadap cara kehidupan pesaing dipendekkan, penembak adalah pekerja permainan bertopeng (atau, dalam kes Lampu Merah, Lampu Hijau, anak patung robot). Kematian datang oleh petugas rawak, yang kita kenali dengan ketara kurang daripada pemain permainan. Apa yang kami pelajari secara beransur-ansur, melalui peranti seorang detektif yang dipecah masuk ke dalam sistem, ialah mereka benar-benar dibeli, mematuhi peraturan mereka sendiri dan percaya dengan tegar dalam permainan yang telah mereka usahakan untuk tampil dengan sikap tidak bersalah barok tertentu.

Fakta ini — bahawa kedua-dua pemain permainan dan pembuat permainan terikat dengan keperluan dan oleh kesetiaan yang aneh kepada irama pertandingan — mempunyai garisan yang bersih dan tidak rumit. Ia kukuh dari segi struktur dan nampaknya, sekali imbas, bijak. Begitu juga dengan struktur persembahan pada awalnya, kerana pemain yang masih hidup diberi peluang untuk pergi selepas pertumpahan darah pertama, dan akhirnya kembali atas kehendak bebas mereka sendiri kerana mereka sangat memerlukan wang itu. (Situasi mereka mewakili keratan rentas budaya Korea kontemporari yang menarik secara sah, termasuk pembelot Korea Utara dan pekerja asing dari Pakistan.) Setelah melihat kedua-dua realiti pahit yang mereka hadapi dalam permainan dan di rumah, kami terpaksa mengira dengan tanggapan bahawa kemungkinan kecil untuk bertahan dalam Squid Game mungkin lebih baik daripada tiada dalam masyarakat moden.

Tetapi ini adalah titik permulaan yang mana siri ini tidak banyak membantu dalam pembangunan. “Squid Game” menguatkan dirinya tanpa henti, meningkatkan kepentingan dan tahap tidak berperikemanusiaan. (Salvo pembukaan ratusan mayat nampaknya sukar untuk diatasi, tetapi ia mengatasi garisan dalam demonstrasi kekejaman pemain, yang bersilih ganti secara skematik dengan menunjukkan kebaikan mereka yang mengejutkan.) Pencipta rancangan Hwang Dong-hyuk telah menekankan bahawa dia menulis skrip untuk siri ini pada tahun 2008, sebelum menemui projek terbaru dengan plot yang serupa, seperti buku dan siri filem “The Hunger Games”. Jika kita membandingkan kedua-duanya, saya berpendapat bahawa siri “The Hunger Games” lebih jelas menuduh penonton, yang mungkin sebab ansuran terakhirnya mewakili kejatuhan dalam populariti dan mengapa ia jarang dibincangkan hari ini. Tiada siapa yang mahu diberitahu bahawa mereka salah kerana menikmati apa yang mereka nikmati. Sememangnya, karya seni yang paling jelas diingati adalah filem 2019 “Joker” yang lebih menyanjung.

Di sana, seperti di sini, keganasan digambarkan secara terang-terangan, dan perhiasannya berasal dari perangkap cerewet di sekitar kematian dan keganasan. Pembunuhan dianggap sebagai cara untuk meningkatkan kepentingan dalam perbualan politik yang kabur tanpa mencadangkan penyelesaian. Dalam kedua-dua “Joker” dan “Squid Game,” konsep kesaksamaan ekonomi terapung di udara sebelum pembunuhan bermula, dengan keratan rentas luas “Squid Game” dari kelas bawahan Korea moden akhirnya diterokai lebih banyak sebagai avatar ketidakberuntungan atau ketidakadilan daripada sebagai watak. Dan dalam kedua-dua kes, landskap visual yang disusun dengan tepat — masing-masing, penghormatan 1970-an-Scorsese dan neon ala taman permainan dan imejan desa zaman kanak-kanak — nampaknya telah dipentaskan untuk diganggu oleh kematian. (Perlu diperhatikan bahawa kebanyakan palet visual nostalgia “Squid Game” diambil secara khusus daripada budaya Korea, satu elemen yang pengkritik kulit putih Amerika tidak mempunyai pemahaman yang terperinci.)

Semasa siri ini berjalan, ia menjadi jelas bahawa Squid Game wujud atas banyak sebab, termasuk untuk penuaian organ manusia daripada yang terbunuh dan untuk menyediakan hiburan untuk kelas orang kaya yang berbual – sesetengah daripada mereka digambarkan sebagai orang Barat kulit putih – yang bertaruh pada keputusan. Mengenai yang pertama nampaknya tidak banyak untuk diperkatakan, selain daripada itu adalah mengagumkan bahawa siri ini menemui cara untuk menjadi lebih terjejas secara langsung dan tidak peduli tentang menunjukkan cara tubuh manusia boleh terpisah. Mengenai yang kedua, nampaknya tidak cukup ironi atau penghargaan yang bermakna bahawa rancangan itu menggalakkan penontonnya untuk melakukan perkara yang sama seperti penonton yang amat dibenci. Seorang rakan, contohnya, muncul di pesta menonton Squid Game dan serta-merta mula mengugut dan melanggar seseorang yang dipercayainya sebagai petugas muda, yang memuncak dengan cubaan perbuatan seks paksaan.

Ia memberitahu bahawa rancangan itu merasakan keperluan untuk mendesak sekeras-kerasnya untuk menegaskan bahawa orang yang menonton Squid Game untuk hiburan adalah jauh lebih hina dari segi moral daripada orang yang, katakan, hanya menonton “Squid Game” untuk hiburan. Seperti “Joker”, terdapat desakan untuk mempunyai kedua-dua cara bahawa budaya yang boleh mewujudkan keganasan sememangnya sakit dan gila, sambil memainkan versi kekacauan sakit yang terlalu berlebihan dengan cara yang direka untuk menjadi tegang dan lucu secara maksimum.

Untuk menjadi jelas, terdapat perbezaan yang jelas antara penonton dunia sebenar dan keganasan fiksyen, walaupun sebelum skrip Hwang menariknya secara dramatik. Tetapi mungkin lebih mudah untuk melihat perbezaan itu jika longgokan mayat telah disembelih untuk menyampaikan idea yang lebih menarik daripada ketidaksamaan itu adalah buruk. Perbualan penutup musim antara pemenang permainan dan arkiteknya menunjukkan bahawa permainan itu, pada dasarnya, direka untuk hiburan dan untuk melihat sama ada orang boleh menjadi baik. (Dia percaya bahawa mereka tidak, walaupun telah melihat pelbagai peserta mempamerkan kerja berpasukan, tidak mementingkan diri sendiri, dan kerjasama – tetapi kemudian, dia secara peribadi dikhianati oleh pemenang permainan, jadi perasaannya mungkin agak mentah.)

Ini terasa sangat nipis sebagai justifikasi untuk 455 mayat. Mungkin maksudnya: Mereka yang bermain Squid Game tertakluk kepada falsafah yang paling cetek dan juvana daripada mereka yang, kerana rehat bertuah dalam hidup, dapat menentukan realiti orang lain. Tetapi jika diambil dari segi literal, bahawa pertunjukan itu membakar begitu banyak kehidupan dan begitu banyak darah palsu untuk mengadakan penyiasatan berasaskan watak tentang kebaikan, maka ia benar-benar tidak mengejutkan bahawa pertunjukan ini telah bermula. Dalam menikmati kematian fiksyen, penonton siri ini diberitahu dia melakukan sesuatu yang mulia. Dan dalam menikmati kengerian sambil turut bermain-main pada sistem yang akan mencipta kengerian dan mengakar untuk penyingkirannya, penonton itu mengalami keseronokan berganda, rasa menikmati persembahan sambil bertengger di atasnya yang akhirnya menjadi perkara yang paling rumit tentang “Squid Game.”

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts