Basikal Lajak : Sam Ke Ting bebas

Kerani Sam Ke Ting dibebaskan dengan ikat jamin hari ini selepas dijatuhi hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 oleh Mahkamah Tinggi kerana memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja yang menunggang basikal gunung lima tahun lalu.

Usul responden untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu diperkenankan sebulat suara oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan, diketuai Hakim Datuk P Ravinthran dan termasuk Datuk Lee Heng Cheong dan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Sam dibenarkan dibebaskan dengan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin.

Usul wanita itu untuk merayu sabitannya di Mahkamah Rayuan juga diluluskan. Beliau diwakili peguam Muhammad Faizal Mokhtar.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Manoj Kurup tidak membantah permohonan itu.

Sam memerlukan kebenaran untuk mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan kerana kes itu bermula di Mahkamah Majistret.

Ke Ting dijatuhi hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 oleh Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Abu Bakar Katar pada Rabu, berkuat kuasa serta-merta (atau enam bulan penjara jika dia tidak membayar yuran).

Semasa perbicaraan, Abu Bakar turut menolak permintaan wanita itu untuk menangguhkan pelaksanaan hukumannya.

Selepas membenarkan rayuan pihak pendakwaan terhadap penghakiman Mahkamah Majistret untuk membebaskan dan membebaskan Ke Ting, Abu Bakar membuat penghakiman itu.

Ketika kereta suspek melanggar lapan remaja yang menunggang basikal panjat di Jalan Lingkaran Dalam di Johor Bahru pada 3.20 pagi, 18 Februari 2017, empat daripada mereka maut, empat parah dan empat lagi cedera.

Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14; dan Haizad Kasrin, 16 adalah antara remaja yang maut.

Selepas memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie pada akhir kes pendakwaan, Mahkamah Majistret Johor Bahru membebaskan dan membebaskan Ke Ting tanpa memanggilnya membela diri pada 28 Oktober 2019.

Sebanyak 46 saksi pendakwaan dan 214 keterangan telah dikemukakan di mahkamah sepanjang perbicaraan, yang bermula pada Ogos 2017.

Susulan keputusan itu, pihak pendakwaan merayu ke Mahkamah Tinggi, dan Pesuruhjaya Kehakiman Dr Shahanaz Sulaiman memerintahkan Ke Ting membela diri pada 18 Februari tahun lepas.

Susulan tamatnya kes pembelaan pada 10 Oktober tahun lalu, mahkamah majistret memutuskan untuk membebaskan dan membebaskan Ke Ting daripada tuduhan itu, mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah.

Susulan keputusan itu, pihak pendakwaan merayu ke Mahkamah Tinggi sekali lagi.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts