Bella Down Sindrom : Uyaina Arshad kagum dengan Siti Bainun

Uyaina Arshad, pelakon dan pengacara, mengakui gerun dengan dakwaan yang dilemparkan terhadap Siti Bainun Ahd Razali dalam kes adik Bella yang sedang menggegarkan negara.

Uyaina yang sebelum ini merakamkan penghargaan kepada pengasas Rumah Bonda, kini bersetuju dengan seluruh masyarakat dan netizen yang menyokong pembelaan Bella dan mahu pesalah yang mendera kanak-kanak sindrom Down itu berdepan hukuman undang-undang.

“Saya akui pernah menemu bual Bainun dua tahun lalu untuk program Wanita Hari Ini (WHI) bertajuk Berkorban Apa Sahaja untuk siaran Haji. Apabila saya menemu bualnya, saya sangat mengagumi dan menghormatinya.

“Ya, dia baru berusia 28 tahun ketika itu, tetapi dia mampu mengetepikan masa mudanya untuk berkhidmat dan menjaga kanak-kanak kurang upaya” (OKU). Ia membuatkan saya berfikir tentang diri saya sendiri; pada usia yang sama, adakah saya telah memberikan sumbangan yang besar kepada masyarakat?

“Pada masa ini, saya agak kagum dengannya. Dia tidak lagi berkahwin dan telah mendedikasikan hidupnya untuk amal; dia adalah satu dalam sejuta di mata saya “katanya.

Bagaimanapun, Uyaina menambah, penyesalan mula timbul dalam dirinya apabila peristiwa hitam dan dakwaan gangguan Bella oleh wanita itu mula menular dan diuji di mahkamah satu per satu.

“Sudah tentu, saya terkejut dan kecewa. Ia didedahkan satu persatu. Orang betul; jika kita ingin menarik perhatian seseorang, kita tidak sepatutnya menjadi terlalu taksub. Senang kita nak taksub sekarang. Orang buat beberapa perkara. baik, dan kami fikir, oh, dia sangat baik.

“Kami juga terlupa bahawa setiap daripada kami mempunyai sisi negatif kepada kami.” Hanya kejahatan Bainun ini telah terbongkar. Saya juga dipenuhi dengan penyesalan. Maksudnya, kita tidak pernah tahu kebenaran sehinggalah segala-galanya dirampas daripada kita,” jelasnya.

Uyaina menyatakan demikian baru-baru ini semasa majlis berbuka puasa dan tayangan program Astro 2022 di ibu negara.

Bagaimanapun, pelakon itu menyatakan bahawa dia sedar bahawa, sebagai individu, setiap pemerhati kes harus memberi peluang kepada mahkamah untuk menjalankan “tugas” mereka.

“Kes ini masih belum selesai di mahkamah.” Tidak adil untuk mengharapkan semua orang gembira untuk mengatakan apa-apa. Saya berharap kes ini dapat diselesaikan secepat mungkin. Mereka yang salah mesti dihukum dengan sewajarnya dan setakat yang mungkin.

“Tiada ruang untuk kompromi, pengurangan, atau apa-apa lagi!” “Saya harap mereka yang teraniaya dapat mempertahankan diri dan kebenaran akan berpihak kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, Uyaina melahirkan rasa terkejut melihat sokongan rakan artis dan selebriti tempatan terhadap adik Bella yang wajar dibela.

Menurut Uyaina, suasana positif kerana artis mempunyai platform suara yang besar yang boleh didengari ramai.

“Kami melihat rakan-rakan selebriti dan artis di merata tempat sekarang, bersuara menyokong Bella. Malah, beberapa orang di Twitter telah memulakan petisyen untuk membela nasib Bella.

“Semoga kes ini akan menjadi penyemangat kepada banyak pihak,” katanya.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts