Tarikh Hari Raya Aidilfitri Ditentukan Ahad Ini – JAKIM

Tarikh 1 Syawal 1443H atau tarikh Hari Raya Aidilfitri bagi tahun 2022 akan ditentukan menerusi aktiviti pemerhatian rasmi di 29 lokasi seluruh negara pada petang Ahad, 29 Ramadan 1443H bersamaan 1 Mei 2022.

Jawatankuasa Cerap Bulan Sabit/Rukyah Negeri yang dipengerusikan oleh Sahibus Samahah Mufti Negeri akan menjalankan aktiviti cerapan hilal seperti biasa. Anggota mereka termasuk ahli astronomi, alim ulama, pegawai astronomi yang mahir, dan wakil dari Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (Jupem).

Sebelum ini timbul isu penentuan tarikh Hari Raya Aidilfitri tahun ini yang pantas tular di media sosial. Menurut sesetengah pihak, Aidilfitri tahun ini akan disambut sehari lebih awal iaitu pada hari Isnin, berbanding hari Selasa tradisional.

Insiden itu berlaku selepas orang ramai mula berkongsi tangkapan skrin perkongsian itu di laman Whatsapp yang meminta orang ramai membuat persiapan bagi mengelak sebarang insiden panik sekiranya perayaan itu disambut lebih awal.

Susulan itu, Balai Cerap Al-Khawarizmi dua hari lalu menafikan sambutan Aidilfitri akan diadakan pada 2 Mei atau Isnin berikutnya, seperti kebiasaannya. Selain itu, Agensi di bawah Jabatan Agama Islam Melaka menyatakan di Facebook bahawa sebarang pemberitahuan awal tidak sah sehingga keputusan rukyah pada 29 Ramadan 1443 H diterima dan diselesaikan.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts