Baca Dulu Sebelum Kecam – Fedtri Yahya

Pengacara, Ahmad Fedtri Yahya, tertarik dengan dakwaan seorang lelaki bahawa lirik lagu Sesuci Lebaran nyanyian Datuk Seri Siti Nurhaliza beracun kerana dianggap menghina golongan miskin.

Pengacara radio yang juga seorang penulis lirik terkenal itu menjelaskan seni yang daif dan hina dengan cara yang tidak difahami oleh individu tersebut sehingga menimbulkan kekeliruan.

Menurut Fedtri, frasa “humble poor” dalam lagu itu bukan bertujuan untuk menghina orang miskin; sebaliknya, ia hanyalah satu perkataan yang menunjukkan bahawa orang miskin lebih rendah daripada orang kaya.

“Liriknya bukan bermaksud mengutuk atau menghina, sebaliknya menunjukkan kerendahan hati dan status sosialnya.”

“Dalam solat pun, kita digalakkan untuk menghina diri depan Tuhan dan merendahkan diri untuk mendapat yang terbaik.”

“Kita perlu meletakkan diri kita di bawah, di atas hanya Tuhan yang berkuasa,” jelasnya secara terperinci di TikTok.

Sebelum ini, video individu berkenaan menjadi viral sehingga menimbulkan pelbagai reaksi daripada orang ramai yang rata-rata tidak bersetuju dengan polemik yang diketengahkan.

Malah kenyataan “Hina menjadi miskin?” mencetuskan kemarahan netizen yang merasakan lelaki itu bebas bercakap walaupun kurang menguasai bahasa Melayu.

Sementara itu, Fedtri menggunakan catatan sama untuk mengingatkan pihak berkenaan supaya membaca dengan teliti kerana bahasa Melayu mempunyai banyak maksud dan kiasan selain menyelitkan falsafah di sebalik setiap perkataan.

“Penghinaan yang buruk hanyalah metafora; anda perlu banyak membaca,” katanya sekali lagi.

Secuci Lebaran ialah sebuah lagu ciptaan Allahyarham Pak Ngah atau Suhaimi Mohd Zain, dengan lirik oleh Hairul Anuar Harun.

Sejak dikeluarkan kira-kira dua dekad lalu, lagu Anugerah Aidilfitri daripada album Hari Raya Siti menjadi antara lagu wajib setiap kali menjelang Syawal.

Seorang lagi pengguna TikTok menasihatkan individu itu kembali ke sekolah malah mengaku tidak boleh berdiam diri semasa bahasa dimainkan.

“Kata-kata dalam puisi tidak digunakan sepenuhnya dalam lirik lagu.” Sama seperti orang miskin yang hina, perkataan ‘dan’ mesti ada di tengah-tengah, miskin dan hina.

“Bagaimanapun, dalam lagu itu, dia menggunakan perkataan ‘dan’ untuk memikat. Tak silap, janji lagu itu dihidangkan secara rasional, yang boleh mengenal pasti perbezaan entiti.

“Macam mana awak tak tahu hujung pangkalnya kalau awak boleh kenal pasti baris lirik di atas dua entiti tua dan muda?” Ia adalah sangat jelas.

Share this…
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Similar Posts